Možno ale neviete že:
Sú na svete ľudia, ktorý trpia chorobou zapríčínenou prázdnym pivovým pohárom a volá sa "cenosillicaphobia".
Prví profesionálni variči piva boli výhradne ženy.
Na svete je okolo 400 druhov piva.
Aj napriek tomu, že pivo je definované ako nízkoalkoholický nápoj, na svete bolo vyrobené pivo s najvyšším obsahom alkoholu 67,5 % alkoholu a volá sa Snake vemon.
V stredoveku sa pivo konzumovalo viac ako voda. Nie však preto,že všetci boli pivári, ale voda bola znečistená a tým pádom nepitná.
Už starí Slovania, ktorí prišli na územie dnešného Slovenska vedeli variť pivo. V Potisí je jeho výroba doložená už z 5 storočia.
Prvé tri kráľovské pivovary v bývalom Rakúsko – Uhorsku , o ktorých sa píše v listine kráľa Ladislava IV z roku 1274 sa nachádzali Tvrdomesticiach a Veľkých Uherciach pri terajších Topoľčanoch a v Turdmenoch pri Balatone.
Na Slovensku bol najväčší rozmach pivovarníctva v období rokov 1620-1650, kedy sa pivo varilo vo všetkých mestách a väčších obciach.
Najstaršia funkčná piváreň na svete bola založená v roku 1040 n.l. Nachádza sa v Nemecku pri Mníchove
Na svete je viac ako 5000 pivovarov.
Na Slovensku bolo k 15.3.2015 celkom 44 pivovarov. 4 priemyselné a 40 minipivovarov Minipivovarom je ten, ktorého ročná produkcia piva (výstav) neprekriočí 10.000 hl.
V Čechách bolo k tomuto dátumu 296 pivovarov. Z toho 253 minipivovarov.
Za pivárske národy sa všeobecne považujú Česi a Nemci. Spotreba na osobu a rok predstavovala v roku 2014 v Čechách 143 litrov a v Nemecku 110 litrov.
Na Slovensku spotreba piva za posledných 10 rokov klesla z 92 litrov na 76 litrov piva na jedného Slováka.
Jednotlivé národa majú taktiež svojich pivných bohov. Gréci – Silénia a Dionýsa, v Mezopotámii bol ním Ninkasi, Egypte – Usirev a Hathor, Nórsku – Aiger a Thor, Mexiku -Tezcatzontecatl , v Čechách je ním Radegast.
Odborníci tvrdia, že jedno pivo denne znižuje riziko infarktu až o 60 %. Potláča totiž usadzovanie tukov v cievach. Dospel k tomuto zisteniu profesor Manfred Walzl výskumom na klinike v Grazi.
Taktiež sa znižuje o 50% riziko mŕtvice, pomáha pri nespavosti, zlepšuje chuť do jedla a pomáha pri vysokom krvnom tlaku, ničí infekcie, vylepšuje pamäť a je taktiež antioxidant čím chráni pred rakovinou.
Ničí obličkové kamene. Lekári často odporúčajú pri obličkových problémoch piť kvalitné pivo.
Netreba však zabúdať, že ak ideme na pivo tak alkohol z jednej dvanástky naše telo odburáva 2-3 hodiny. Je to však individuálne.
Pivo obsahuje taktiež dôležité esenciálne a neesenciálne mastné kyseliny. Veľké množstvo vitamínov skupiny B, fosfor, jód, draslík, horčík a vápnik.
Zdravšie je piť pivo nepasterizované.Pasterizáciou sa obsah dôležitých látok vitamínov a minerálov znižuje.
Polliter piva obsahuje 1lyžičku cukru. Plechovka koly 7 lyžičiek a pomarančový džús 6 lyžičiek cukru. Štúdia z roku 2010 dokázali dokonca, že pivo môže byť vhodnnou prevenciou pred cukrovkou.
Najdrahšie pivo je predávané v Londýne v bare Bierdrom. Fľaša stojí 1.000 USD.
Najdrahšie predaná fľaša piva bola značka Lager Lowenbrau a vydražili ju v roku 1937 za 16.000 USD. Toto pivo sa našlo v troskách zhorenej vzducholode Hindenburg. Dnes cena fľaše bude mnohonásobne vyššia. Je vystavená v múzeu pivovaru Lowenbrau.
Najlepšie pivo na svete v roku 2013 bolo pivo Weizenbier vyrobené v Čechách v pivovare Primátor v Náchode. Získalo prestížne ocenenie size="11pt"World Beer Awards v Londýne.
"Na základe štúdií v roku 2014 na univerzite v Stanforde bolo za najlepšie pivo na svete bolo vyhodnotené belgické pivo Westvleteren. Varia ho mnísi v Trappistskom opátstve a predávajú ho raz za 60 dní.
Svetový rekord v pití piva zapísaný do Guinnesovej knihy drží Američan Steven Petrosino. V roku 1977 sa mu podarilo vypiť liter piva za 1,3 sekundy.
Najviac značiek piva sa vyrába v Belgicku
Najväčší výber pív na svete je v Delírium Café v Bruseli. Dostať tam vyše 2500 značiek pív a Slovensko tam zastupuje značka Urpiner.
Pivo bolo, je a bude pre mnohých náboženstvom. Tak ako ho mnohí zbožňujú, ďalší ho zatrácajú. Tieto zaujímavosti som zozbieral preto, že aj ja mám rád pivo. Je dobre, že aj na Slovensku sa v poslednej dobe zakladajú nové malé pivovariky. Hlavne tie reštauračné majú svoje čaro. Pivo v nich je jedinečné a nedá sa porovnať s tými z veľkých nadnárodných pivovarov. Osobne som navštívil mnoho týchto pivovarikov hlavne v Čechách, Morave, ale aj na Slovensku a verím ,že sa mi podarí navštíviť ďalšie a ochutnať ich produkty.
Peter Lariš